Co je to vertikální zahrada a jak si ji zařídit?

Vertikální zahrady jsou další z cest, které vedou směrem k trvale udržitelnému životu. Není proto divu, že vám zde chceme představit o co vlastně při vertikálním zahradničení jde a jaké jsou hlavní výhody. Aby vše bylo kompletní, je třeba k tomuto konceptu připojit ještě jednu skvělou techniku – hydroponii.

Co je to vertikální zahrada?

Jak už samotný název napovídá, vertikální zahrady jsou orientované vertikálně, tedy od podlahy směrem vzhůru. Tím se maximalizuje využití volného prostoru, který by byl jinak nevyužit. Pro představu této efektivity využití prostoru si můžete představit klasický sklad, například v IKEA. Umíte si představit, kdyby ze všech těch regálů, které sahají až ke stropům, byly všechny produkty jen poskládány vedle sebe na podlaze? Pravděpodobně by takový sklad zabral alespoň 5x větší plochu.

A přesně toto lze aplikovat na pěstování rostlin. Vertikální farmy dokáží vypěstovat stejné množství rostlin na mnohonásobně menší ploše. A zejména při využití hydroponie u toho ještě rapidně snížit spotřebu vody potřebnou pro jejich vypěstování. Čímž se dostáváme k tomu, co je to hydroponie.

Co je hydroponie a jak souvisí s vertikálními zahradami?

Hydroponie je pěstování rostlin bez využití půdy. Převážně jsou rostliny usazeny v substrátu, kterým je například keramzit, kokosová vlákna či perlit. Živiny jsou rostlinám dodávány pomocí živného roztoku, který koluje v uzavřeném systému.

Slovo hydroponie se skládá z řeckých slov hydro = voda, a ponos = pracovat.

Hydroponie má úžasnou výhodu a tou je efektivita využití vody. Například při klasickém pěstování salátu se spotřebuje po dobu jeho růstu cca 23 litrů vody. V hydroponickém systému je to něco přes 1 litr vody. Za touto efektivitou stojí právě uzavřený systém, kdy nevyužitá voda (ta, kterou rostliny nespotřebují) jde zpět do oběhu. Při klasickém pěstování v zemědělství se velké množství vody vypaří, nebo vsákne do půdy.

Za zmínku také stojí fakt, že rostliny rostou v hydroponii rychleji.

Různé druhy hydroponických systémů

Spojením efektivního využití prostoru díky vertikální zahradě a efektivního využití vody díky hydroponii vzniká skvělá kombinace.

Možná už jste slyšeli, že pro zdraví této planety je kriticky důležitá biodiverzita a volná příroda. O tuto volnou přírodu ale přicházíme tím, že se z většiny takových území stává zemědělská plocha, která je nejen neefektivně využívána, ale oráním také poškozuje půdu dokud není úplně „mrtvá“. A to nemluvíme o používaných pesticidech, které se posléze dostanou do vodních toků a uvolňování oxidu uhličitého do ovzduší v důsledku rozrývání půdy. Tyto problémy by mohly vyřešit právě vertikální farmy.

Využití vertikálních zahrad

Jak jsme již zmínili, vertikální zahrady mají mnoho výhod. Ještě jsme ale nemluvili o jedné důležité výhodě – vertikální zahradu si můžete postavit téměř kdekoliv a díky tomu můžete mít potraviny opravdu čerstvé a plné živin.

Dovážené ovoce (a zelenina) po cestě ztrácí živiny, zatěžuje ovzduší velkým množstvím CO2, které produkuje doprava, a také je ošetřeno chemickými přípravky, aby cestu přežilo.

Využití vertikálních zahrad je obrovské díky své prostorové nenáročnosti. Můžete si ji udělat přímo v kuchyni a mít tak čerstvé bylinky či zeleninu přímo po ruce. Na druhé straně fungují po světě velké vertikální farmy nahrazující klasické zemědělské plochy.

Domácí hydroponická vertikální zahrada
Profesionální vertikální farma

Jak je to se světlem?

Aby všechny rostliny měli dostatek světla a hlavně mohli neustále produkovat své plody, využívá se umělé osvětlení. V tomto ohledu dominuje LED osvětlení, které má dlouhou životnost, je energeticky úsporné a také můžete snadno nastavit přesně takové barevné spektrum, jaké rostliny potřebují.

Pokud vertikální zahrada využívá umělé osvětlení, vzniká tak další velká výhoda. S umělým osvětlením můžete pěstovat bez přestávky po celý rok. V případě hlávkového salátu, který je možné sklízet každých 6 týdnů, je to přes 8 sklizní ročně.

Jak si udělat svou vertikální zahrádku doma?

Pokud teď máte chuť udělat si doma svou vertikální zahrádku a mít svou vlastní zeleninu, bylinky, či microgreens (mladé výhonky) po ruce, máte několik možností:

1) Vytvořit si ji svépomocí

Pokud jste zruční, určitě zvládnete postavit vlastní vertikální zahrádku podle jednoho z mnoha návodů. Jednoduchou hydroponickou vertikální zahradu tvořenou pomocí PVC trubek můžete udělat například podle toho video návodu (v angličtině).

2) Koupit hotové řešení

Na výběr máte z mnoha různých typů a tvarů vertikálních zahrad. Stačí prozkoumat Amazon, nebo se podívat po výrobcích domácích systémů. Mezi takové patří například Supragarden (od 389 €), Just Vertical (od $599), nebo levnější terraplanter ($62).

Pokud chcete hydroponickou vertikální zahradu, existují dva hlavní typy. Prvním je passivní systém, kdy je potřeba dolévat vodu. Druhým je aktivní systém, který obsahuje čerpadlo a senzory, čímž odpadá nutnost častého dolévání vody.

Aktivní systém od Supragarden
Pasivní systém od terraplanter

3) Nechat si ji postavit na míru

Tato možnost bude rozhodně ta nejdražší, ale za to budete mít krásnou vertikální zahradu s automatickým hydroponickým systémem na míru vašemu domovu. Na zakázkové vertikální farmy se specializuje například česká firma GROWLIGHT. Ceny za interiérovou zahradu se ale pohybují v nižších stovkách tisíc.

Zakázková realizace od GROWLIGHT

Časté dotazy

Mají rostliny pěstované v hydroponii všechny živiny?

Ve skutečnosti mají tyto rostliny mnohem více živin než ty, které koupíte v obchodě. Díky tomu, že nemusí putovat dlouhou vzdálenost ze zahraničí, neztratí žádné živiny.

Co se ve vertikální zahradě nejčastěji pěstuje?

Mezi nejoblíbenější rostliny patří bylinky a mladé výhonky (např. řeřicha, hrách, brokolice, ředkvičky). Můžete ale pěstovat i klasické ovoce a zeleninu jako rajčata, okurky, nebo třeba jahody.

Můžu ve vertikální zahradě pěstovat cokoliv?

Teoreticky můžete pěstovat cokoliv, prakticky vás bude limitovat výška. Tím, že je vertikální zahrada postavená v patrech, neni vhodná na vysoké rostliny.

Jaké jsou náklady na pěstování ve vertikální zahradě?

Počáteční náklady záleží na velikosti a složitosti systému. Můžete si postavit home-made vertikální zahrádku do 1.000 Kč, nebo si nechat postavit na míru za stovky tisíc.

Následný náklad u vertikální zahrady s aktivním hydroponickým systémem je elektřina. Například základní systém od Supragarden pro 12 rostlin, který využívá 3x LED osvětlení a čerpadlo, má spotřebu 50W. Při průměrné ceně elektřiny 4,34 Kč za 1 kWh stojí provoz tohoto systému 0,22 Kč za hodinu.

Jak je to se škůdci?

Pokud máte svou vertikální zahrádku v bytě/domě, budete mít méně problémů se škůdci než při pěstování venku. Bohužel i doma se můžou objevit někteří škůdci jako jsou mšice nebo svilušky.

Jak se zbavit škůdců?

Na mšice a svilušky se nejčastěji doporučuje postřik:

výluh z kopřiv – kopřivy naházíte do kýble a zalejete vodou, po 24 hodinách je možno stříkat
vývar/výluh z cigaret – nedopalky necháme louhovat 24 hodin a poté je možné udělat postřik
vývar z pelyňku – Nasypte 80 g čerstvých nasekaných listů pelyňku do 1,25 litru vroucí vody. Nechte louhovat, dokud voda nevychladne. Odvar přes síto přelijte do rozprašovače.

Nezapomeňte postřik aplikovat pokud možno i na spodní strany listů. Pro zvýšení účinnosti můžete poté rostlinu překrýt potravinovou fólií nebo igelitem.

Zdroje:

Napsat komentář