O nás

Ahoj, vítám vás na našem blogu. Udrzitelnyblog.cz jsme stvořili pro všechny, kdo se zajímají o to, jak žít v souladu s naší planetou. Vše co děláme nějakým způsobem ovlivňuje prostředí ve kterém žijeme. A pokud chceme, aby tato země byla krásným místem k žití i pro budoucí generace, je potřeba něco změnit. Je potřeba začít žít udržitelně. Nejsme žádní eko maniaci a nebudeme vám tu říkat, abyste se všeho vzdali. Pokud ale chcete začít věci měnit, tento blog může být skvělým zdrojem pro tipy, jak se přiblížit tomu ideálu – žít udržitelně.

Co je vlastně udržitelnost?

Podle Wikipedie je definice udržitelnosti toto:

V ekologii, udržitelnost je schopnost biologických systémů udržovat diverzitu a produktivitu na dobu neurčitou. V širším kontextu, udržitelnost je vytrvalost systémů a procesů.

Udržitelnost je definovaná v kontextu lidské civilizace jako praktická schopnost uspokojit základní potřeby dneška bez kompromitování schopnosti budoucích generací uspokojit jejich základní potřeby a udržet jejich životní úroveň. Udržitelná společnost musí být vystavena tak, aby její životní styl a podnikání nebyly v rozporu s inherentní schopností přírody udržet život.

Kdybychom to trochu zkrátili a přetvořili v něco lépe stravitelného, mohlo by to vypadat například takto:

Udržitelnost je schopnost žít tak, abychom neničili přírodu a ekosystémy budoucím generacím.

Udrzitelnyblog.cz

Proč to děláme?

Sami se učíme a zjišťujeme informace o tom, jak žít lépe. Lépe pro naší planetu, ale lépe i pro nás. Když člověk zjišťuje informace o zdrojích jako je voda a potraviny, překvapí ho, jak málo vlastně ví o tom, co pije a jí.

A protože už toho máme načtenýho, nakoukanýho a vyzkoušenýho docela dost, řekli jsme si, že bychom o tom mohli udělat blog. Blog pro lidi, kteří buď teprve začínají, nebo chtějí mít přehled o aktuálních informacích. Momentálně žijeme v době, kdy si lidé a firmy začínají uvědomovat, jak velké změny jsme v našem ekosystému způsobili a že abychom zvrátili nenávratné poškození naší planety, je potřeba něco dělat.

Děláme to tedy proto, že:

  • chceme pomoci těm, kteří začínají dělat první krůčky k udržitelnému životnímu stylu
  • chceme rozšířit povědomí o problematice udržitelnosti a ukázat, že začít není nic složitého
  • chceme ověřovat mýty, které v této oblasti kolují